23 Mart 2012 Cuma

Merkür'de 'su' kanıtı


Nasa'nın Merkür'e gönderdiği '' Messenger '' uzay aracı, gezegenin kutuplarında buz kütleleri bulunduğuna dair yeni kanıtlar buldu.

Johns Hopkins Üniversites^'den Doktor Chabot, MDIS görüntülerinin Merkür'ün güney ve kuzey kutbundaki tüm parlak lekelerin gölge altındaki bölgelerde bulunduğunu gösterdiğini söyledi.

Dr. Chabot, bulguların gezegende donmuş halde su bulunduğu hipoteziyle tutarlı olduğunu belirtti.

Proje araştırmacılarından Maria Zuber de Messenger'dan gelen yeni verilerin Merkür'de buz kütleleri bulunduğu iddialarını güçlendirdiğini bildirdi.

Merkür'e ilk kez 1970'lerde ''Mariner 10'' adlı uzay aracı gönderilmişti. Gezegene gönderilen ikinci uzay aracı olan Messenger, Merkür'ün yüzeyindeki bazı bölgelerin haritasını çıkardı.

Messenger'dan gelen veriler,
Merkür'ün uzunca bir süredir jeolojik olarak aktif olduğunu da ortaya çıkardı.

Elde edilen yeni bilgilere göre gezegenin yüzeyindeki kraterler, ortaya çıkışlarının ardından oluşan bir tür jeolojik süreç sonucu biçim değiştirmiş.

Öte yandan, bilim adamları, Merkür'ün iç yapısıyla ilgili yeni bir model önerdi. Modele göre Merkür'ün devasa iç çekirdeği, Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenlerden farklı olarak demir sülfürden bir kabukla kaplı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder